Vertigo baş dönmesi anlamına gelmektedir. Denge sistemindeki herhangi bir bozukluk nedeni ile gerçekte olmayan bir hareketin kişi tarafından varmış gibi algılanması ile ortaya çıkan bir hareket yanılsaması hissidir. Kişi kendisinin ve/veya çevresinin hareket ettiğini zanneder. Hareket hissi baş dönmesi veya çevre dönmesi ya da tepetaklak olma hissi şeklindedir. Denge sistemindeki bozukluklara birçok hastalık neden olabilir ve bu hastalıkların sonucu vertigo ortaya çıkmaktadır.
VERTİGO BELİRTİLERİ NELERDİR?
Vertigo (baş dönmesi) bir hastalık değildir. Bir hastalık sonucu oluşan belirtidir. Denge sistemini etkileyen hastalıklar sonucu çevrenin ani ve hızlı bir şekilde dönmesi şeklinde oluşan hareket yanılsamasıdır.
VERTİGO ATAKLARI NASIL OLUR?
Baş dönmesi atakları şiddetli çevre dönmesi, yerin ayağınızın altından kayması hali, gözlerinizin önünde nesnelerin uçuşuyor gibi görünmesi hali olabilir. Bazen bu şikayetlere bulantı, kusma, kulaklarda çınlama uğultu basınç ve dolgunluk hissi, bunun yanı sıra yürüme güçlüğü de eşlik edebilir.
VERTİGO ATAKLARI NE KADAR SÜRER?
Baş dönmesi atakları BPPV hastalarında saniyeler,
Meniere hastalarında dakikalar, saatler sürebilir,
Vestibüler nörinitte vertigo atağı görüyorsak 2-3 gün şiddetli sürekli atak gözlenir ve hastanın tamamen düzelmesi 3-4 haftayı bulabilir.
Bilateral vestibüler zayıflık varsa veya beyinciğin etken olduğu hastalıklarda şiddetli vertigo atağı görülmez. Bu tür hastalarda sürekli olarak mevcut olan bir dengesizlik şikayeti mevcuttur.
VERTİGO TEHLİKELİ BİR HASTALIK MIDIR?
Baş dönmesi tehlikeli bir hastalık değildir. Sadece atak sırasında hastalar düşme sonucu kırıklar ve yaralanmalar ile karşılaşabilir.
VERTİGOYA NE İYİ GELİR?
Vertigoya iyi gelen şeyler hangi hastalığın sebep olduğuna bağlı olarak değişir. Kimi zaman ilaç tedavisi veya diyet, kimi zaman manevralar kimi zaman da vestibüler rehabilitasyon iyi gelmektedir.
BAŞ DÖNMESİNİN EN BELİRGİN ÖZELLİĞİ NEDİR?
Genellikle baş dönmesi olarak adlandırılan vertigo; gerçekte olmayan bir hareketin kişi tarafından varmış gibi algılanması ile ortaya çıkan bir hareket yanılsaması hissidir. Kişi kendisinin ve/veya çevresinin hareket ettiğini zanneder. Hareket hissi baş dönmesi veya çevre dönmesi ya da tepetaklak olma hissi şeklindedir. Şiddetli olduğunda bulantı, kusma, kulaklarda dolgunluk, basınç, çınlama ya da yürüme güçlüğü eşlik eder.