0553 705 36 50 info@akdenizvertigomerkezi.com
fobik-vertigo-mustafa-deniz-yilmaz-2

Postüral Fobik Vertigo Nedir?

1986 yılında Alman nörologlar; diğer nörootolojik hastalıklar ile açıklanmayan, dönme şeklinde değil de daha çok dengesizlik hissi atakları ve yürüyüş bozukluğu ile kendini gösteren bir hastalık tespit ettiler ve bu hastalığa postural fobik vertigo adını verdiler.

fobik vertigo mustafa deniz yilmaz

Postüral Fobik Vertigo Belirtileri

  • Bu hastalar genelde dışarıdan bakıldığında dengeyle ilgili muayenesi tamamen normal olmasına rağmen dengesizlik hissederler.
  • Baş dönmesi genellikle tam bir dönme şeklinde değil, sersemlik ve dengesizlik hissi şeklindedir.
  • Kalabalık ve kapalı ortamlarda (AVM, sinema) yada araç tutması, merdivenden yukarı çıkma gibi durumlarda dengesizlik şikayetleri tetiklenerek ortaya çıkar.
  • Hastalık genelde obsesif kompulsatif ve mükemmeliyetçi kişiliklerde daha çok görülür.
  • Genellikle nörolojik muayene, görüntüleme (MR), laboratuvar testleri (VNG ,VHIT,VEMP) testleri tamamen normaldir.
  • Bu hastalığın başlangıcı daha önce baş dönmesi hikayesi olan (bppv (kristal kayması),vestibüler nörinit, vestibüler migren vb.) kişilerde daha sık görülmekle birlikte uzun süreli duygusal bir stres de bu hastalığın başlamasında etkili olmaktadır.
  • Bu belirtiler arttıkça hastalar kendilerini daha çok kısıtlamaya ve günlük hayattaki işlerini yapmamaya başlar. Zamanla sosyal ortamlarından uzaklaşırlar. 

Postüral Fobik Vertigo Tedavisi

Postüral fobik vertigonun tedavisinde denge fizik tedavisi (vestibüler rehabilitasyon) büyük önem taşımaktadır. Özellikle hastaya günlük hayatta zorlandığı hareketler temel alınarak egzersizler belirlenmektedir. Bunun dışında bilinçlendirme, bilişsel davranışsal terapi, psikoterapi ve ilaç tedavisi de diğer tedavi yöntemleridir.

Bir yanıt yazın